Cât de mult se pot impune angajatorii în ce privește ținuta angajaților lor?
Vă puteți imagina intrarea într-un birou unde un muncitor în pantaloni de trening vă va întâmpina și o doamnă de curățenie într-un costum elegant va flutura în jurul ei? Ideea este amuzantă, dar în realitate există o foarte mică probabilitate că veți întâlni o astfel de situație. În ceea ce privește doamna de curățenie, hainele ei depind pur de alegerea sa, cu excepția cazului în care compania îi ordonă să poarte uniformă sau uniformă, dar în posturile de muncă care prezintă activități mai serioase, personalul respectă de obicei codul vestimentar. Are angajatorul dreptul de a le comanda?
Codul muncii nu înseamnă îmbrăcăminte
Codul muncii nu menționează îmbrăcămintea prescrisă, ci doar elementele de protecție, inclusiv îmbrăcămintea de protecție. Legea impune angajatorilor să ofere angajaților haine de protecție specifice care sporesc siguranța muncii, iar în caz de uzură, angajatorul este obligat să aranjeze înlocuirea.
Angajatul este obligat să respecte reglementările interne
Dacă angajatorul dorește și solicită angajaților săi să poarte îmbrăcămintea prescrisă, acest lucru trebuie specificat în reglementările interne. Angajatul semnează consimțământul pentru respectarea reglementărilor interne deja la începutul său, simultan cu contractul de muncă, inclusiv uniformele pe care unele posturi le solicită - spitale, poliție etc. Uneori îmbrăcămintea obligatorie este inclusă în contractul de muncă în sine.
Regulamentele interne pot avea formulări diferite, în funcție de natura companiei. Unele companii necesită purtarea unor culori care sunt în conformitate cu politica companiei, altele interzic doar bărbaților să poarte pantaloni scurți vara și femeile în bluze cu bretele înguste sau decolteuri adânci.
Încetarea pentru îmbrăcăminte necorespunzătoare
Dacă angajatul nu poartă îmbrăcămintea prescrisă, acesta poate fi un motiv pentru care angajatorul să înceteze, pe care angajatorul are dreptul să îl dea imediat și fără avertisment.
Cu toate acestea, majoritatea angajatorilor își avertizează mai întâi subordonații cu privire la îmbrăcămintea necorespunzătoare. Nu este o regulă ca un angajat să fie concediat dacă vine în îmbrăcăminte nespecificată o singură dată și își cere scuze.