Sfaturi despre cum să depășești frica de a vorbi în public
Palmele transpirate, durerile de stomac, respirația rapidă - acestea sunt doar câteva dintre semnele fricii de a vorbi în public. Mulți oameni simt o nervozitate severă chiar și în legătură cu o prezentare care urmează să fie făcută în fața colegilor cu care au contact zilnic. O nervozitate mai puternică apare atunci când prezentarea are loc în fața unor potențiali clienți sau a unor parteneri de afaceri importanți. Există câteva trucuri simple pentru a scăpa de nervozitate sau cel puțin pentru a o atenua.
Practicați-vă prezentarea în mod constant
Pregătirea temeinică și exersarea constantă reprezintă cheia unei prezentări de succes. Nu vă împotmoliți în amănunte inutile. Pregătiți câteva notițe simple care să vă organizeze gândurile și pe care să vă puteți baza.
După ce v-ați aliniat punctele, începeți să vorbiți despre fiecare punct în fața unei oglinzi. Lăsați cuvintele să curgă natural.
Nu vă grăbiți
Majoritatea oamenilor, atunci când au emoții, încep să vorbească mai repede. În subconștient, ei încearcă să termine totul cât mai repede, iar prezentarea devine un zumzet neinteligibil. Exersând, vorbirea devine mai naturală și mai relaxată. Repetiția constantă vă va da încredere, care se va reflecta în exprimarea vocală.
Schimbă-ți atenția către public
Anxietatea este adesea cauzată de teama de modul în care te percep ceilalți. Nu vreți ca audiența să creadă că sunteți prost sau că nu vă înțelegeți domeniul.
În loc să vă faceți griji pentru dumneavoastră, concentrați-vă pe oferirea unei experiențe valoroase publicului dumneavoastră. Făcând o prioritate din îmbogățirea publicului înainte de a vă prezenta pe dumneavoastră într-o anumită lumină, atenția dumneavoastră se va îndrepta spre public și se va îndepărta de propriile preocupări.
Nu dați ochii peste cap
Există un motiv pentru a vă uita direct la public. Contactul vizual restabilește legătura cu publicul și îl împiedică să își piardă atenția. Nervozitatea îi determină adesea pe vorbitori să se uite la carnețelele de notițe sau la proiector pe toată durata prezentării, dar nu există o modalitate mai rapidă de a face publicul să se simtă relaxat.