Cum îți dai seama dacă ești dependent de muncă?
Deși termenul "workaholic" este adesea minimalizat, dependența de muncă sau workaholismul este o afecțiune reală. Persoanele care suferă de această boală mintală nu se pot opri din a petrece ore inutil de lungi la birou sau din a fi obsedate de performanțele lor profesionale.
În timp ce dependenții de muncă pot folosi excesul de muncă ca o evadare din problemele personale, workaholismul poate afecta, de asemenea, relațiile și sănătatea fizică și mentală. Dependența de muncă este mai frecventă în cazul femeilor și al persoanelor care se identifică ca fiind perfecționiste.
Semne clare ale workaholismului
În timp ce există multe moduri în care se dezvoltă workaholismul, există câteva semne clare de care trebuie să fii conștient:
- Îți aduci în mod obișnuit munca acasă.
- Deseori rămâi până târziu la birou.
- Când ești acasă, verifici în mod constant e-mailurile sau mesajele.
Dacă timpul petrecut cu familia, exercițiile fizice, alimentația sănătoasă sau viața socială începe să aibă de suferit ca urmare a unui program de lucru încărcat, sunt șanse să aveți unele tendințe de dependență de muncă.
Scala Bergen de dependență de muncă:
Se concentrează pe șapte criterii de bază pentru a identifica dependența de muncă:
- Vă gândiți cum puteți folosi mai mult din timpul liber pentru muncă.
- Pasați mult mai mult timp muncind decât v-ați propus inițial.
- Lucrați pentru a reduce sentimentele de vinovăție, anxietate, neajutorare și depresie.
- Alții v-au spus să reduceți munca, iar dumneavoastră nu ați ascultat.
- Sunteți stresat dacă nu puteți lucra.
- Neglijați hobby-urile, activitățile de petrecere a timpului liber și exercițiile fizice din cauza muncii dumneavoastră.
- Lucrați atât de mult încât v-a afectat sănătatea.
Un răspuns de "adesea" sau "întotdeauna" la cel puțin patru dintre aceste șapte afirmații poate indica faptul că aveți o dependență de muncă.
Femeile sunt mai predispuse să sufere de alcoolism
Femeile care lucrează mai mult de 45 de ore pe săptămână sunt expuse riscului de a dezvolta diabet. Cu toate acestea, riscul de diabet pentru femeile care lucrează până la 40 de ore scade semnificativ.
Un alt aspect interesant al acestor constatări este că bărbații nu se confruntă cu un risc crescut de diabet prin faptul că lucrează mai multe ore.
Femeile tind să sufere niveluri semnificativ mai mari de stres la locul de muncă, anxietate și depresie decât bărbații, sexismul de la locul de muncă și responsabilitățile familiale creând presiuni suplimentare în carieră.
.