Cearta la locul de muncă curăță atmosfera
Sentimentele sunt tabu în lumea noastră de muncă. Dar acolo unde nu pot exista sentimente, nu există loc de dispută. Și asta este o pierdere: argumentele bune întăresc coerența și ne ajută să ne concentrăm asupra obiectivelor și performanței noastre de lucru.
Lauda și amabilitatea nu sunt de obicei scutite
Totul este grozav într-o lume ideală a muncii. Colegii se salută un zâmbet dimineața și se îmbrățișează, precum și la plecarea de acasă. Toți se laudă reciproc și spun ce le place unul la celălalt.
Când cineva se critică reciproc, nu este luat ca o critică negativă, ci ca un feedback care poate ajuta persoana să-și înțeleagă neajunsurile, în funcție de modul în care apar pentru dezvoltarea personală.
Dacă cineva greșește, nimeni nu strigă la el, nici măcar vreun șef. Acest lucru nu se datorează doar faptului că multe organizații noi încearcă din ce în ce mai mult să desființeze funcțiile manageriale, ci și pentru că este posibil să se facă fără strigăte și nu este o metodă adecvată de management al echipei.
De ce ne certăm deloc?
Disputa apare din diferențe. Doi oameni sau grupuri doresc lucruri diferite. Acum este posibil să discernem diferențele fără dispută. Colegul A preferă cafeaua, colegul B vrea ceai. Să punem cafetiera și ceainicul în bucătăria de la birou, fără probleme. Interese diferite nu duc la o dispută. Acest lucru se întâmplă numai atunci când interesele ating cu adevărat obiectivul comun al ambelor.
Cuvântul conflict vine din latină și înseamnă conflict sau ceartă. Conflictul este inevitabil dacă există obiective inconsistente, adică dacă un scop îl împiedică pe celălalt. Deci, dacă există doar spațiu în bucătărie pentru un aparat de cafea sau un ceainic, lucrurile arată altfel. Dacă pozițiile unei persoane pun la îndoială pozițiile altei persoane, se va produce o coliziune. Coexistența pașnică nu este atunci posibilă.
Dacă lucrăm împreună și avem puțin din inimă, ciocnirile vor fi inevitabile. Putem preveni multe daune colaterale argumentând productiv - chiar ne întărește cooperarea și relațiile. Politologii, sociologii și filozofii presupun că disputele productive întăresc coeziunea și au un efect integrator pe termen lung. Dar un lucru este, de asemenea, sigur: oamenii și organizațiile pot argumenta. Ce distinge o dispută proastă de una bună?